LLevadores Barcelona (Comadronas Barcelona).Serveis de llevadora a domicili a Barcelona i rodalies.(Servicios de Comadrona a domicilio en Barcelona y cercanías)
Dormir a l'embaràs

Per què és difícil conciliar la son durant l’embaràs?

Quan el moment del naixement del nadó s’acosta, sobretot si és la primera vegada, cal conèixer alguns símptomes que ens ajudaran a saber si estem davant d’una falsa alarma o si ha arribat l’hora de dirigir-nos cap a l’hospital.

 

Durant els mesos previs al part, és molt habitual que a la futura mare li costi dormir a les nits degut a què la panxa cada cop és més grossa el nadó acostuma a moure’s molt més al seu interior. Tot i que a vegades és complicat evitar-ho, es poden seguir alguns consells que t’ajudaràn a descansar millor en aquesta etapa.

Com diem regularment, cada dona viu l’embaràs a la seva manera, segons les seves característiques fisiològiques, biològiques i psicològiques però, en termes generals, les futures mares passen per una sèrie d’etapes comunes. Per exemple, a partir del darrer trimestre abans del part, quan el nen ja exerceix un pes considerable a l’interior de la panxa, és habitual tenir certs problemes a l’hora de dormir.

Les ganes d’anar al bany constantment, la sensació d’acidesa o l’angoixa per l’arribada del part poden endarrerir el moment de conciliar la son a la nit, cosa que dificultarà la rutina diària de la futura mare. Tot i que és impossible controlar-ho al 100%, hi ha algunes consideracions que es poden posar en pràctica per a descansar al màxim possible durant aquesta etapa d’embaràs.

Normalment, els primers signes que ens faran saber que ens hem posat de part s’haurien de sentir entre les 37 i les 42 setmanes de gestació.

A banda del coneixement popular i dels consells de coneguts i familiars que ja han passat per aquesta situació, cal saber que alguns signes poden ser totalment inequívocs mentre que d’altres no ho són tant. Per evitar que la futura mare tingui dubtes, cal conèixer bé quins són aquests símptomes.

 

Què pot impedir conciliar la son?

 • Durant els últims mesos d’embaràs la freqüència amb la que s’ha d’anar al bany a orinar ja que el nadó exerceix més pressió sobre la bufeta de la futura mare. Això podrà fer que et despertis més d’un cop durant la nit i que et costi tornar a agafar la son un cop que tornis al llit.
 • A mesura que el nen va creixent i ocupa més espai, pot fer més pressió sobre el diafragma cosa que pot generar dificultat a l’hora de respirar. No hauria de ser un problema però si en el teu cas et costa molt, prova diferents posicions fins que trobis la que millor et vagi per a inhalar i exhalar l’aire sense tants problemes.
 • Pots tenir dolors i molèsties tant a les cames com a l’esquena degut al pes extra que el cos carrega i com a conseqüència que et costi agafar la son.
 • La freqüència cardíaca també incrementa durant tot l’embaràs perquè és necessari bombejar més sang. Això podria generar-te una sensació d’angoixa o impedir que agafis la son amb la facilitat habitual.
 • Angoixa i malsons que moltes dones pateixen davant de la imminent arribada del part, sobre tot en el cas de les mares primerenques.
 • Acidesa gàstrica: és molt habitual durant l’embaràs ja que el sistema digestiu es torna lent i els aliments estan més temps a l’estómac i als intestins. Es pot accentuar durant la nit.

Consells per a dormir bé durant l’embaràs

 • Intenta respectar els horaris i anar a dormir regularment a la mateixa hora.
 • Evita fer migdiades llargues durant el dia ja que això podria fer que no tinguis son quan arribi la nit. Si tens costum de fer-les o et notes molt cansada, fes-les d’entre 30 i 60 minuts.
 • No és aconsellable practicar activitats físiques hores abans d’anar a dormir ja que activen els neuro-transmissors que mantenen el cos i la ment en estat d’alerta i vigilància.
 • No beguis molta aigua durant les últimes hores de la tarda. En els últims mesos d’embaràs, el nadó exercirà pressió contra la teva bufeta el que farà que hagis de fer viatges més seguits al bany. Si beus menys abans d’anar a dormir, evitaràs haver-ho de fer més cops encara.
 • Segueix una alimentació variada i equilibrada. No t’atipis ni et quedis amb gana ja que això podria provocar-te una digestió més pesada o tenir la sensació de gana a mitja nit.
 • Modera el teu consum de begudes amb cafeïna, teïna o estimulants, sobre tot durant les últimes hores de la tarda.
 • Et pot servir prendre un got de llet calenta o realitzar alguna activitat relaxant quan et fiquis al llit. Per exemple, veure una pel·lícula, llegir un llibre o fer alguna activitat manual.
 • Quan el volum de la teva panxa sigui gran, prova a dormir de costat esquerra, amb un coixí entre les cames i un gran a l’esquena.
 • No obstant, si tot i seguir aquests consells segueixes sense poder dormir, no cal que et quedis al llit. Aixeca’t i fes alguna activitat tranquil·la fins que aconsegueixis que et venci la son.
 • Si estàs angoixada per la proximitat del part i no aconsegueixes conciliar la son perquè li dones voltes al tema quan et fiques al llit, prova a practicar alguna activitat com el ioga o la meditació. Pot venir-te molt bé per a tranquilitzar-te i quedar-te adormida.

 

Si segueixes aquests consells però continues tenint problemes per a conciliar la son, no t’angoixis donant massa voltes sobre aquest tema. Pots pensar que en realitat es tracta només d’un preparatori previ que et vindrà molt bé per acostumar-te als mesos que vindran després del part, quan el teu bebè et desperti en vàries ocasions durant la nit. Així és possible que aconsegueixis que la son aparegui de cop.

Si vols que una de les nostres llevadores t’acompanyin abans, durant o després de l’embaràs envia’ns un correu electrònic o truca’ns al 672 23 81 43.

Banner asesoramiento comadronas barcelona

Com se que m'he posat de part?

Com puc reconèixer que m’he posat de part?

Quan el moment del naixement del nadó s’acosta, sobretot si és la primera vegada, cal conèixer alguns símptomes que ens ajudaran a saber si estem davant d’una falsa alarma o si ha arribat l’hora de dirigir-nos cap a l’hospital.

 

Normalment, els primers signes que ens faran saber que ens hem posat de part s’haurien de sentir entre les 37 i les 42 setmanes de gestació.

A banda del coneixement popular i dels consells de coneguts i familiars que ja han passat per aquesta situació, cal saber que alguns signes poden ser totalment inequívocs mentre que d’altres no ho són tant. Per evitar que la futura mare tingui dubtes, cal conèixer bé quins són aquests símptomes.

 

Símptomes per a saber si m’he posat de part?

 • Encaixament: Si és el teu primer fill, unes setmanes abans del part, podries notar com el nadó baixa i es recol·loca per a encaixar-se a la pelvis per tal de preparar-se per al moment del naixement. Si et passa notaràs més pes a la pelvis i respiraràs millor perquè la teva caixa toràcica haurà quedat alliberada. Aquesta pressió no és un signe de part imminent, la pressió al pubis es normal durant el tercer trimestres de gestació.
 • Trencament de la bossa del líquid amniòtic: és el que es coneix com “trencar aigües”. Quan passa, hem de anotar l’hora en que ha ocorregut el trencament d’aigües i el color. Si tot va bé, el líquid serà clar i el meu nadó es mourà i tindré fins a 10h per anar al hospital fins que a les 12h m’iniciïn el antibiòtic corresponent per haver arribat a les 12h de bossa trencada. Mentrestant a casa descanso, camino, em dutxo i menjo a la espera de les contraccions.

Si per contra, les aigües són de qualsevol altre color a clares hauríem d’anar al hospital més a prop donat que podrien significar infecció o estrès fetal.

Si el trencament de les aigües apareix en el procés de contraccions i aquestes son indicatives de part, és una bona senyal i seguirem les recomanacions anteriors.

 • Contraccions:

Les contraccions de Braxton Hicks son aquelles que apareixen sobre les 24 setmanes de gestació, no són regulars, acostumen a no se doloroses i cedeixen amb el repòs a diferència de les contraccions de part, són aquelles regulars, acostumen a venir cada 3-4 minuts, són doloroses i no cedeixen amb el repòs.

La diferència radica principalment en si aquestes contraccions que semblen de part realment o son o no ho son i encara ens troben en una fase de pròdroms, on el nostre coll uterí s’està escorçant però encara no ha arribat a procés de dilatació i per tant de part.

Es important considerar que estem en una fase de contraccions de part si aquestes es troben presents durant més de dos hores, no cedeixen amb el repòs son totes semblants amb el dolor i quan tinc la contracció he de concentrar-me només en el moviment que més em beneficiï per portar millor aquest dolor.

 • Dilatació del coll de l’úter: Durant les setmanes prèvies al part, el coll del teu úter es sol dilatar entre un i dos centímetres. Aquesta dilatació pot venir acompanyada de la pèrdua del tap mucós: una quantitat petita de flux espès que ha mantingut sallat el coll de l’úter durant els nou mesos d’embaràs. No obstant, aquest no és un signe inequívoc de què el moment del part hagi arribat.

I si trenco aigües sense tenir contraccions?

En alguns casos pot passar que es trenqui la bossa de líquid amniòtic però la dona no tingui contraccions. Si durant les següents 12 hores a trencar aigües segueixen sense donar-se, caldrà induir el part de la manera més idònia per al dona i l’administració d’antibiòtics regularment fins al naixement del nadó.

 

Quan has d’anar a l’hospital més proper?

 • Quan trenquis aigües o tinguis la sensació de perdre líquid amniòtic abans de la setmana 37 de l’embaràs ja que és un senyal de part prematur. També et podria passar que tinguis dolor abdominal, descàrregues vaginals inusuals, pèrdua de sang, mal a la part baixa de l’esquena o a la pelvis.
 • Notes que el nadó està menys actiu dins teu o falta de moviments fetals.
 • Si tens contraccions abans de la setmana 37.
 • Si tens mal de cap persistent i fort, canvis en la visió, febre alta, et notes molt inflada o tens molèstia a la part alta de l’abdomen.
 • Si tinc pèrdues de sang

 

Aquestes són algunes pistes que t’ajudaran a arribar al moment del part amb més tranquil·litat i confiança però recorda que cada dona és un cas diferent i que poden donar-se d’altres símptomes o variacions d’algun dels esmentats. Recorda mantenir la calma tot el que puguis i, al mínim dubte consulta a la teva llevadora.

Si vols que una de les nostres llevadores t’acompanyin abans, durant o després de l’embaràs envia’ns un correu electrònic o truca’ns al 672 23 81 43.

Banner asesoramiento comadronas barcelona

Alimentos Embarazo Comadronas Barcelona

Quins aliments menjar i quins no durant l’embaràs?

Des del moment de la gestació fins el part, moltes dones viuen amb neguit com plantejar-se la seva alimentació per tal de no agafar més pes del que recomanen els professionals. Per a què això no passi, cal conèixer quins ingredients són els més i menys indicats. 

En general, en contra del que es pensa, són més els aliments que es poden prendre durant l’embaràs que els que s’ha d’evitar. Si la dona porta una dieta equilibrada habitualment, serà molt fàcil que s’adapti a la nova manera de menjar ja que només haurà de limitar o eliminar alguns ingredients del seus àpats.

A banda d’això, cal seguir les indicacions del metge o ginecòleg ja que si la futura mare pateix alguna malaltia durant l’embaràs és possible que hagi de prendre algunes mesures especials que poden afectar a la seva alimentació.

Quins aliments es poden prendre durant l’embaràs?

 • Els aliments més recomanats per a menjar durant l’embaràs són els rics en vitamines (fruita) greixos insaturats (carn o peix blanc), fibra (arròs, pasta i cereals) i minerals (làctics).
 • Un element que no pot faltar és l’aigua o els aliments que en portin ja que el cos de la dona ha d’estar hidratat en tot moment, especialment, durant l’estiu.
 • Els greixos més saludables que es poden menjar sense fer-ne un abús són l’oli d’oliva o gira-sol, el peix blanc, els fruits secs, les carns magres, el rovell de l’ou, l’alvocat.
 • No cal descuidar la fibra ja que habitualment, durant l’embaràs, solen donar-se episodis de restrenyiment en la futura mare.
 • Com a norma general, es recomana que a partir del tercer mes de l’embaràs la ingesta total diària de calories augmenti unes 300 Kcal respecte a les que consumeix habitualment la dona.

Què evitar menjar mentre dura l’embaràs?

 • Pastes industrials, llaminadures o aliments amb molt de sucre.
 • Carns crues i embotits no curats ni cuits ja que poden ser portadors de toxoplasmosis. La fruita i la verdura crua sense pelar, tampoc s’han de prendre a no ser que estiguin ben rentades o cuinades. Si la futura mare manipula carn, fruita o verdura crua és important que es netegi bé les mans a l’acabar.

Les fruites i les verdures han d’estar molt ben rentades, inclòs aquelles que apareixen en bosses preparades per el consum.

 • Formatges sense pasteuritzar, com el feta, el Roquefort, el Camembert o el Brie. Poden contenir una bactèria coneguda com a Listèria. Amb els curats, semi-curats o si està fos no hi ha problema.
 • Els peixos i mariscs fumats també poden transmetre listeriosis. Intentar evitar els peixos grans com la tonyina i el peix espasa per el seu gran contingut en mercuri.

Afavorir la ingesta de peix blau.

 • Fetge i productes derivats com el paté o foie: cal evitar-ho durant els tres primers mesos ja que té una alta concentració en Vitamina A i això pot provocar malformacions en el fetus.
 • Ou cru, ja que es pot córrer el risc de patir salmonel·losi. Es pot trobar en maioneses, truites poc cuinades o postres com el tiramisú.
 • Begudes estimulants (cafè, te, refrescos) i alcohòliques. Les primeres es poden prendre amb precaució mentre que les segones cal evitar-les al 100%.
 • Tabac. Tot i que molts ginecòlegs i especialistes recomanen reduir el consum si la futura mare és fumadora habitual, per a la salut del fetus, el més idoni és deixar-ho del tot. És una tasca que pot resultar complicada, però amb el suport i recursos adequats i la motivació per el teu futur fill és possible aconseguir-ho.

Fer-se una dieta equilibrada pròpia:

Com que els gustos de cada futura mare no són els mateixos, el més pràctic és que cada doni es faci la seva dieta a mida, tenint en compte les seves característiques i necessitats físiques. Per a composar-la correctament, es pot tenir com a referència el següent llistat i crear un menú diari equilibrat i saludable:

 • Fruita: de 2 a 4 racions (cada ració equival a una peça mitjana -una poma o 3 prunes, per exemple- o a 100 grams de fruita tallada a trossos. Hem de tenir present aquest número de peces també amb els sucs.
 • Làctics: de 3 a 5 racions (una ració equival a un got de llet, 80 grams de formatge fresc o dos iogurts). Hem de intentar que siguin desnatats.
 • Proteïnes: de 2 racions (una ració es una porció de pollastre, peix, un filet de carn vermella o 2 ous). Les llegums també son proteïnes vegetals que ingerides juntament amb cereals afavoreixen la seva absorció.
 • Verdures: de 2 a 3 racions (una ració són 225 grams de verdures crues ó 115 grams de verdura cuita).
 • Cereals: de 6 racions (cada ració pot ser una llesca de pa ó 30 grams de cereals, arròs o pasta)
 • Olis: de 15 a 30 ml màxim.
 • Aigua: 1,5 litres com a mínim.

 

Si vols que una de les nostres llevadores t’acompanyin abans, durant o després de l’embaràs envia’ns un correu electrònic o truca’ns al 672 23 81 43.

Banner asesoramiento comadronas barcelona

Diferencias comadrona llevadora barcelona

És el mateix una llevadora que una matrona o comadrona?

Tot i que pot haver-hi dubtes sobre com anomenar la professió de l’especialitat d’infermeria obstètrico – ginecològica que acompanya a la dona durant l’embaràs, el part i el postpart, no hi ha cap diferència entre aquestes tres terminologies. Sovint es confonen degut al bilingüisme català – castellà.

El terme llevadora és un mot relativament recent i per això en moltes ocasions es poden tenir dubtes sobre quines són les seves funcions. Però la realitat és que són les mateixes que tradicionalment han realitzat les figures de la matrona o la comadrona. És a dir, totes tres s’encarreguen de l’acompanyament de la dona en la seva etapa sexual i reproductiva.

Matrona Vs Llevadora Vs Comadrona al diccionari

Si fem una recerca al Diccionari de la Llengua Catalana de l’ IEC i cerquem la paraula “matrona”, automàticament ens remetrà al terme “llevadora”, així que, lingüísticament tampoc hi ha cap diferència entre aquests dos noms.

Pel que fa a la paraula “comadrona”, no existeix com a tal en el diccionari de català per tant es podria dir que es tracta, simplement, d’un castellanisme que utilitzem mal traduït en moltes ocasions quotidianes.

Tampoc en el castellà hi ha cap diferència de conceptes. Tant la “matrona” com la “comadrona”, segons la Real Acadèmia Española (RAE) tenen el mateix significat: “Persona especialment autoritzada per assistir als parts”. En quant a la paraula “llevadora”, està definida com la “persona que porta”, dit d’una altra manera, que acompanya. Però en aquest idioma no s’utilitza aquesta paraula per a designar la funció d’assistència a la dona durant l’embaràs, part i postpart, sinó que es fan servir les altres dues i també el terme “partera”.

I en la pràctica?

Tot i que aquestes definicions de diccionari estan molt resumides, en la pràctica aquestes tres paraules es refereixen a una especialitat encarregada de més tasques. Sí bé és cert que, tradicionalment, el terme comadrona o matrona estava més associat en el vocabulari habitual com la persona que donava assistència al part únicament, les seves funcions sempre han estat molt més àmplies. D’igual manera passa amb el mot llevadora.

S’encarreguen de l’acompanyament de la dona en la seva etapa sexual i reproductiva.

En definitiva, no hi ha cap diferència entre aquestes tres paraules.

Si vols que una de les nostres llevadores t’acompanyin abans, durant o després de l’embaràs envia’ns un correo electrònic o truca’ns al 672 23 81 43.

Banner asesoramiento comadronas barcelona

Medicamentos Lactancia Comadronas Barcelona

Medicaments i lactància: són compatibles?

Moltes dones han de prendre algun tipus de medicació durant el període d’alletament i deixen de donar el pit al seu nadó per por a què el tractament perjudiqui la composició de la llet i la salut del seu nadó.
Hi ha un baix percentatge de mares que necessiten seguir algun tractament durant els mesos de lactància. Els informes mèdics i l’opinió dels experts indiquen que en la majoria dels casos no hi ha cap problema en fer-ho, això sí, sempre s’ha de fer una valoració prèvia.
La principal raó per a afirmar que no hi ha cap incompatibilitat entre medicar-se i seguir alletant al bebé és que la majoria de fàrmacs no passen a la llet o si ho fan és en molt petites quantitats de manera que no suposen cap risc per al nadó. Això sí, no tots tenen el mateix efecte.

També és molt important valorar la dosi, moltes vegades un medicament pot tenir algun efecte nociu en dosis altes, però el consum diari es tan baix que no produeix cap risc.

Quins medicaments són compatibles durant l’alletament?

 • Els analgèsics com l’ibuprofè o el paracetamol no tenen cap efecte negatiu per a l’alletament del nadó.
 • Els antibiòtics habituals (amoxicilina, penicilina o clavulànic) tampoc perjudicaran la salut del nadó.
 • Per al tractament de l’asma es pot fer servir qualsevol inhalador (salbutamol, terbutalina, corticoides, ipratropio…).
 • La cabamazepina, l’àcid valproico o la fenitoina, per tractar l’epilèpsia, no tenen cap efecte negatiu a excepció de la fenitoina. Amb aquest s’ha d’estar atent perquè pot provocar somnolència en el nadó.
 • Si es pateix hipertensió és preferible el Propanolol abans que l’atenolol i l’enalapril, millor que el captopril. Les tiazides i la furosemida (diurètics) no faran mal al bebé però poden disminuir la secreció de llet.
 • Depressió: es poden prendre sense problemes la paroxetina, la sertralina, la imipramina, la nortriptilina i la dotiepina.
 • Per a tractar les úlceres, es pot prendre omeprazol, ranitidina, famotidina i antiàcids.
 • Si se segueixen tractaments hormonals, es pot prendre insulina, hormona tiroidea o corticoides.
 • Anticonceptius: El més important és evitar els que portin estrògens ja que poden reduir la producció de llet. És recomanable que portin només gestàgens.

Quins fàrmacs cal evitar?

 • Fàrmacs ginecològics derivats de l’Ergot: Bromocriptina, cavergolina i la lisurida.
 • Antineoplàsics: ciclosporina, metotrexat.
 • La doxepina per al tractament de la depressió.
 • Psicofàrmacs com les amfetamines.
 • Drogues parenterals (heroïna, cocaïna…) o inhalades (coles, cannabis..).
 • Tots els fàrmacs anticancerígens, els desinfectants iodats i medicaments com la fenindiona (anticoagulant) o els cardiovasculars com la amiodarona i ergotamina estan prohibits en tots els casos.
 • Alguns medicaments com els antidiabètics, antidepressius o antihistamínics de primera generació han de consultar-se prèviament ja que, si bé és cert que es poden prendre, depèn de la situació de la mare i el nadó.

Què cal fer abans de començar a prendre algun fàrmac?

 1. Assegurar-te amb un/a metge/ssa de què el tractament és segur tant per a tu com per al teu nadó.
 2. En el cas de què el medicament sigui negatiu, pregunta al/a doctor/a si pots substituir-lo per un altre o si, en cas de no fer el tractament, hi hauria alguna conseqüència per a algun dels dos.
 3. Si el tractament que has de seguir és temporal, pots recórrer a extraure la teva llet durant el temps que ho hagis de fer. No obstant, durant aquest període hauràs de seguir extraient-la -sense que li donis al bebé- per a evitar que es bloquegin els conductes làctics.

Qüestions pràctiques a l’hora de medicar-se?

 • Abans o després de la presa?
  En realitat és indiferent ja que si el medicament no té perill no suposarà cap risc en cap moment. En el cas de què sigui un fàrmac més fort o la dosi a prendre sigui més gran, s’ha d’intentar evitar que el moment de màxima quantitat del medicament a la sang coincideixi amb la presa de llet del nadó. Aquest període sol ser entre mitja hora i dues hores després de prendre-ho. Si el fàrmac s’ha de prendre només un cop al dia, es recomana fer-ho després de la última presa de la nit.
 • I si tant tu com el teu nadó heu de prendre la mateixa medicació?
  Cadascún de vosaltres haurà de prendre la quantitat que el metge us hagi indicat, és a dir, tot i que sigui la mateixa, la dosi de la mare no serà suficient per a què li faci l’efecte que necessita el nad.
 • Si tot i estar segur de què el tractament no és perjudicial, notes canvis en l’estat físic o comportament del teu nadó…
  Consulta al teu pediatre o metge de capçalera perquè en algun cas pot passar que la medicació estigui afectant al bebé. Caldria interrompre-la o variar la dosis.

Al web e-lactancia.org es pot consultar un per un quins fàrmacs tenen més o menys risc per al nadó durant l’alletament. Està coordinada pel Dr. José María Paricio, ex cap de Pedriatia de l’Hospital de Dènia (Alacant) i disposa d’un banc de dades de 20.355 productes diferents. A més de medicaments, podràs trobar referències de fitoteràpia, homeopatia, plantes medicinals, agents contaminants ambientals, suplements vitamínics, procediments mèdics i cosmètics, malalties maternes i del lactant…

També pots consultar la guia “Lactància i medicaments: una compatibilitat casi sempre possible”, desenvolupada pel Comité de Lactància materna de l’Associació Espanyola de Pediatria que recull també el temps que cal esperar per a alletar al nadó després de realitzar-se proves mèdiques, exploracions amb radiofàrmacs, o procediments odontològics, entre d’altres.

Si tens cap dubte sobre quines medicines pots prendre durant la lactància envia’ns un correo electrònic o truca’ns al 672 23 81 43.

Banner asesoramiento comadronas barcelona

Comadronas Barcelona Llevadores Barcelona lactancia deporte embarazo

Beneficis de realitzar exercici físic durant la lactància

Moltes mares primerenques tenen dubtes sobre si practicar esport durant l’alletament del nadó pot tenir efectes negatius en la producció de llet i per conseqüent en l’alimentació i desenvolupament del nadó

Sovint les dones agafen alguns quilos de més durant l’embaràs i un cop ha passat el part volen recuperar la seva forma física habitual. És molt típic plantejar-se certes qüestions sobre quin tipus d’exercicis són desaconsellables durant aquest període, especialment si la mare està donant el pit al nadó. Si bé és cert que no hi ha cap risc a l’hora de practicar esport durant la lactància, cal tenir clars alguns consells i desbancar tots els falsos mites que giren entorn aquest tema.

Read More

Un estudi mostra com restaurar la microbiota dels nens nascuts per cesària

Es tracta d’un mètode amb el qual s’aconsegueix que el nivell de flora bacteriana del nadó nascut per cesària sigui pràcticament el mateix al del nascut per part vaginal.

La gran diferència entre els nadons nascuts per part vaginal i per cèsaria són les seves bacteries. Mentre els primers es banyen a la flora vaginal de la seva mare, els segons no ho fan pas, la qual cosa provoca que en el seu microbiota hi predominin els microbis de la pell materna. És sabut que els primers colonitzadors bacterians són vitals per al sistema immune, digestiu i metabòlic de l’infant. Per aquest motiu, un grup d’investigadors de la Universitat de Nova York han ideat un original mètode per restaurar la microbiota dels nens nascuts per cèsaria.

L’estudi, publicat a la prestigiosa Nature Medicine, es basa en la introducció d’unes gases esterilitzades a la vagina de la mare que donarà a llum per cesària. Tot just neix el nadó, es passen aquestes gases per la boca, la cara i el cos del nouvingut. Després d’analitzar l’evolució de la seva flora bacteriana, els investigadors van comprovar que el microbioma dels nens nascuts per part abdominal i banyats amb les bacteries de la mare s’asemblaven més al dels nascuts per part vaginal que no pas als que ho van fer per cèsaria però sense aplicar-ne aquesta gasa.

Portrait

Cal remarcar que les bacteries vaginals compleixen una funció bàsica per a la dona tot creant una barrera contra les infeccions. Però, a més a més, aquesta microbiota vaginal constitueix el primer inòcul bacterià que rep el nadó en passar pel canal del part. Segons l’estudi, aquesta primera exposició és fonamental per al correcte desenvolupament del sistema immune de l’infant.

Els investigadors ja han anunciat que l’estudi es troba en una segona fase en la qual s’ha ampliat la mostra de participants. I és que un mes és poc temps per comprovar fidelment que es pot restaurar el microbioma i que això té un impacte positiu per a la salut dels infants. Per aquesta raó, en aquesta fase els investigadors s’han proposat fer un estudi més gran i realitzar un seguiment evolutiu als nens durant, almenys, 3 anys.

Els investigadors ja han deixat clar, però, que tot i que es tracta d’un mètode senzill, encara no es pot recomanar l’ús d’aquest procediment de manera generalitzada.

Si t’ha semblat interessant aquest post, et convidem a que deixis el teu comentari.

llevadora-per-a-tu-mare

Consells per a mares primerenques

Les dones que s’estrenen com a mares poden arribar a tenir molts dubtes a l’hora de cuidar el seu nadó i per això és imprescindible comptar amb el suport d’una llevadora.

Llevadora-per-a-tu-madre-primerenquesEstrenar-se com a mare és una experiència inoblidable i meravellosa. Això no vol dir, però, que sigui un camí de roses.
Amb l’arribada del nadó, la mare acostuma a dedicar tota la seva energia i atenció al nouvingut, oblidant-se, moltes vegades, que ella també necessita el seu temps per recuperar-se i adaptar-se a aquesta nova etapa de la seva vida. Per això la parella, la família i la llevadora són un suport imprescindible per a ella.Read More

Llevadora-per-a-tu

Situacions d’estrès desproporcionat a la mare durant l’embaràs tenen conseqüències negatives en els nadons

Segons un estudi realitzat a Alemanya, l’estrès desproporcionat durant l’embaràs pot augmentar el risc que el nadó sigui més susceptible a l’ansietat i els problemes de conducta.

Durant l’embaràs és normal que la dona pateixi fases d’estrès. Els canvis físics que desenvolupa el seu cos, les diferentes proves mèdiques a les quals s’ha de sotmetre, l’espera abans de conèixer els resultats, les pors davant el moment decisiu del part, l’estat del nadó… No obstant això, quan l’estrès s’acumula i assoleix un grau desproporcionadament alt d’intensitat, sobretot motivat per causes greus com poden ser l’abús de la parella, experiències traumàtiques o problemes econòmics, pot comportar conseqüències en la vida del seu fill.

Read More

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies